Virus šířící se messengerem je zpět

Všichni si říkáme, jak může být někdo, tak hloupý a kliknout na neznámý odkaz od cizí osoby, který nás s největší pravděpodobností chce zavést na stránku s virusem. Jenže v posledních letech se rozšířil dobře promyšlený systém, který může viry skrýt za nevinnou záležitost.
Například, může ke zprávě napsat text, který nás nutí se na určitou věc podívat. Může se jednat o nadpis "hele, nejsi na tomhle obrázku ty?" Ze zvědavosti byste se rádi podívali, kdo že vás to někde vyfotil. Tato zpráva nebude poslána od náhodné osoby, ale od vašeho známého, který o tom ani nemusí vědět. Jak?
ikony aplikací
Začneme úplně od začátku, od samotného vzniku tohoto viru, který se pak šíří rychlostí blesku. Někdo ho vytvoří za účelem někomu ublížit, připravit ho nějakým klamem o peníze, nebo získat jeho osobní údaje. Pak si přidá na Facebooku pár přátel a pošle jim připravený odkaz, který vypadá neškodně. Ti na něj kliknou, a to co se bude dít dál záleží na úmyslu autora. Vezměme příklad, že bude otevření slibovaného obsah vyžadovat znovu přihlášení na Facebooku. Osoba zadá své potřebné údaje, aby se mohla na zajímavý obsah podívat. Jenže když klikne “přihlásit se”, nic moc se neděje. Mezitím byly vaše údaje poslány autorovi, který čeká na svou kořist. Pokud tento trik rychle odhalíte, můžete si stihnout změnit heslo. Jinak pak můžete o účet velice rychle přijít a útočník může skrze vaše jméno obtěžovat ostatní.
klávesnice s ikonami aplikací
Teď přicházíme k bodu číslo dva, jak se toto může, tak rychle šířit? Po zadání vašich údajů a kliknutí "přihlásit" se tato zpráva pošle všem vašim přátelům. Vy o tom ani nemusíte vědět. Ti si pak řeknou, že když je to od vás, nemůže to přeci být škodlivé. Kliknou na odkaz (odkaz může být na video nebo obrázek), vyplní znovu kolonku přihlášení a cyklus se opakuje. Tímto škodlivým obsahem může být během krátkého časového období postiženo obrovské množství osob.
Někdy může být opravdu těžké rozeznat, jestli se jedná o virus či nikoliv.